Bár nyaranta, két csobbanás közt a lángosnak és a hekknek is megvan a maga diszkrét bája, mégis elképesztően üdítő azt látni, hogy milyen sokat fejlődött a Balaton környéki vendéglátás az elmúlt közel 10 évben.
A Sparhelt oszlopos tagja volt az északi parti gasztro-forradalom ifjainak. Elek Balázs új színt, újfajta minőséget hozott Balatonfüredre és képes volt arra is, hogy felcsalogassa a vendégeket a partról a városba. Mi a nyitásuk környékén, 7-8 éve jártunk itt először és a mai napig emlékszem, hogy milyen felvillanyozottan távoztunk. Imádtuk! Az elmúlt egy-két évben párszor visszatértünk és bár minden alkalommal epekedve vártuk, a katarzis sajnos elmaradt.
Az aktuális Örökség és Kalandozás degusztációs menüjük kapcsán pont a “fine”-t hiányoltam – inkább “full diningnak” éreztem. Számomra zavaróan nagyok az adagok és kissé tömények, nehezek a fogások. A tárkonyos csirkeragu leves annyira sósra sikeredett, hogy szóvá is kellett tennünk, a hagymalevest kísérő hagymalekváros pirítós pedig értelmezhetetlen volt.
Nem azt mondom, hogy rosszak az ételek, inkább kissé fáradtak. A hely hangulata jó, a zene szuper és a felszolgálók is kedvesek, mégis azt érzem, hogy kezd kihűlni az a bizonyos sparhelt és szükség lenne arra, hogy új fát dobjanak a tűzre. Pont azt a fiatalos frissességet, lendületet, izgalmat hiányolom az ételeikből, ami anno a védjegyük volt…
Már megírtam az élménybeszámolómat és utána olvastam a hírt, miszerint Elek Balázs új utakra tér és 2023. október 27-én egy közös vacsoraest után átadja a Sparhelt konyhafőnöki stafétáját Mészáros Ádámnak, aki korábban a két Michelin csillagos Onyx-nak a séfje volt. Az ő vezetésével bízom benne, hogy a balatoni éj égboltjának csillagai ismét a bisztró tányérjain fognak tündökölni.
Extrák
- egész évben nyitva tartanak
- vegetáriánus menü
Cím
Balatonfüred, Szent István tér 7., 8230

